Deze Giné Giné 2021 van wijnhuis Buil & Giné is een blend van 50% Grenache en 50% Carignan afkomstig van 20 tot 40 jaar oude wijnstokken uit de districten Bellmunt, Gratallops, La Vilella Baixa, El Molar, La Vilella Alta, El Lloar en Torroja.
Wine & Spirits Magazine gaf de 'Giné Giné' 2018 een score van 95 punten en werd daarbij ook opgenomen in de 'Top 100 Values of the Year' en bekroond als 'Best Buy 2021'.
Giné Giné is de eerste wijn gemaakt door en genoemd naar het Duo Buil i Giné. Hier zoeken zij naar een zuivere expressie van Priorat wijn met de twee autochtone variëteiten Garnatxa en Carinyena. Geen vatrijping of overextractie, wel pure expressie van het terroir.
In het glas een diep robijnrode kleur met een diep zwarte kern.
In de medium(+) neus aroma's van kersen, frambozen en pruimen met hints van kruiden, grafiet en rokerige tonen.
In de mond is de blend al even complex, met straffe maar tegelijkertijd al soepele tannines, een indrukwekkende diepte en een elegante frisheid. De souplesse en rondheid van de Grenache afgewisseld met de ruggengraat van de Carignan. De finale toont zwarte peper en een mooie lange afdronk.
Om nu al van deze wijn te genieten, raden wij aan om hem een paar uur van tevoren te karafferen. Een grote jongen met een vriendelijk prijskaartje.
Past perfect bij:
Gerechten met florale accenten, met aromatische kruiden, peper, anijs of kaneel, balsamico-toetsen, toast of gebak, en ook met robuuste, vlezige vis. Verder stoofschotels en ovenschotels, kruidige gerechten en risotto's.
De verschillende druiven voor deze rode blend worden afzonderlijk vergist bij een temperatuur van 26 ºC tot 28 ºC. De maceratie is lang, gevolgd door de malolactische gisting. Zodra dit proces is voltooid, worden de coupage en de botteling uitgevoerd.
Elke partij wordt vervolgens overgebracht naar gebruikte houten vaten. Daar ondergaan de afzonderlijke wijnen een biologische zuurafbouw, voordat ze op hun droesem mogen rijpen in roestvrijstalen tanks. Pas in het voorjaar van het volgende jaar vond de definitieve assemblage van de wijn plaats.