De Les Sentius 2018 van wijnhuis Joan Simó is een blend van 60% Grenache, 10% Cariñena, 15% Syrah en 15% Cabernet Sauvignon.
De Grenache is afkomstig van jongere wijnstokken in Bellmunt met een kleiner percentage Cabernet Sauvignon uit het dorp El Molar. De druiven worden handmatig geoogst met daarna een koude pre-fermentatieve maceratie. Alcoholische gisting bij gecontroleerde temperatuur vindt plaats in vezeltanks. De totale maceratietijd bedraagt 20 dagen. Malolactische gisting in vaten. Daarna voor 15 maanden in 1e en 2e jaar (50% en 40% van Les Eres) en 10% nieuwe Franse eiken vaten.
Deze Les Sentius heeft een levendige medium donkere robijnrode kleur.
In de medium(+) neus aromas van kersen, braambessen en pruimen die samen smelten met kruiden, zwarte peper en tonen van ceder, zoethout en koffie.
Een medium(+) mondgevoel met medium zuren en fijne medium tannines. Smaken van rijpe kersen, zoethout, peper, bramen, pruim en gerookt vlees. Mooie medium(++) lange intense afdronk met veel expressie in fruit en mineraliteit.
Past perfect bij
Gegrild of geroosterd rood vlees, lamsvlees, wild, kruidige stoofgerechten en sterk gerijpte kazen.
Deze rode blend is de tweede wijn van wijnhuis Joan Simó. Er worden jaarlijks 8.000 flessen van deze wijn geproduceerd en 1.000 magnums. Les Sentius wordt gevinifieerd van meer dan 80 jaar oude wijnstokken van Grenache, Cariñena, Syrah en Cabernet Sauvignon. De resulterende lage opbrengsten geven deze wijn een geconcentreerde fruitintensiteit, complexiteit en een lange afdronk.
Alle druiven komen van de 12 ha grote wijngaard in Bellmunt del Priorat en van het 150 ha grote domein in La Garranxa (Porrera). Het doel is terroirwijnen van topniveau te produceren die perfect hun oorsprong weergeven en een belichaming zijn van het edele karakter van Priorat. Door de beperkte omvang van het domein zijn ze perfect in staat extreme aandacht te besteden aan ieder aspect van het vinificatieproces.