De Planots 2014 van Celler Cal Pla is een blend van 50% Garnacha en 50% Cariñena afkomstig van meer dan 100 jaar oude wijnstokken op een hoogte van 500 meter. Handmatig geoogst met zeer lage opbrengsten; De gemiddelde opbrengst van slechts 0,5kg per wijnstok is uiterst laag. Deze top biologische wijn van Celler Cal Pla heeft 16 maanden gerijpt in nieuwe Franse eikenhouten barriques.
De Planots 2014 toont in het glas een dieprode kleur met paarse rand.
Een medium++ verbazingwekkende mooie neus met delicate aroma's van rijpe bramen, zwarte kersen, bosbessen met goed geïntegreerde hints van zwarte peper, kruiden, ceder en chocolade.
In de mond droog, vol met medium+ zuren en medium+ rijpe tannines. Zeer complexe en geconcentreerde aroma's van rijpe zwarte pruimen, bramen, zoethout, kruiden en lichte vanille. Heerlijke, frisse en geconcentreerde wijn van Priorat met een mooie lange afdronk. Nog jong met een mooi leven voor de boeg.
Past perfect bij:
Rustieke gerechten die het ruige terrein van het gebied weerspiegelen, zijn perfecte combinaties voor Priorat. Wild, geroosterde groenten, worstjes en stoofschotels van peper zijn bestand tegen de tannines van de wijn. Stevige vegetarische gerechten op basis van peulvruchten, zoals Catalaanse linzensoep met picada, zijn goed bestand tegen de gedurfde aroma's en smaken van de wijn.
Planots is de Premium-wijn van Cal Pla, met een zeer beperkte productie. Het is gemaakt met gemiddeld 50% Grenache en 50% Carignan. De wijngaarden werden 100 jaar geleden geplant door de grootvader van Joan Sangenís, op het zuiden, op glooiende leisteenbodems, op een hoogte van 500 meter. De druiven macereren 30 dagen met hun schil, de fermentatie wordt uitgevoerd in afzettingen bij een gecontroleerde temperatuur en ze blijven 16 maanden in nieuwe Franse eikenhouten vaten.
De Planots 2013 smaakt nog beter na een tijdje in de decanter. De wijn heeft een zeer goed bewaarpotentieel. Deze wijn zal de komende jaren zeer goed bewaard blijven en zal met de tijd op fles nog complexer worden.