Ben jij ouder dan 18?
Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze webshop te bezoeken. Verifieer je leeftijd.
Sorry, je bent nog geen 18 jaar, daarom heb je (nog) geen toegang tot onze website.
Check  Exclusieve wijnen uit Priorat     Check  Gratis verzending vanaf € 125     Check  Per fles te bestellen

De Geschiedenis van de Priorat

Op deze webshop vind je de mooiste wijnen uit de D.O.Q Priorat wijnregio. Een nog onbekend klein wijngebied  op een kleine twee uur rijden van Barcelona dat enorm veel te bieden heeft. Uit de ruige en afgelegen, rotsachtige heuvels van Priorat komen een paar van de meest toonaangevende wijnhuizen van Spanje. De DOQ Priorat staat voor Denominació d'Origen Qualificada en is naast Rioja de enige regio met deze hoge kwaliteit erkenning.

Sinds de middeleeuwen wordt er al wijn verbouwd in de Priorat wijnstreek in Catalonië. Toen de wijnranken in dit geïsoleerde gebied in het oosten van Spanje in de 19e eeuw echter door een luizenplaag verwoest werden, is er lange tijd geen wijn meer verbouwd. Totdat een energieke groep jonge wijnmakers rond 1980 in deze wijnstreek ten zuiden van Barcelona is gaan investeren. En de wijnproductie in de Priorat wijnstreek weer tot ontwikkeling is gekomen.

Wijnmaker René Barbier, toen actief bij een wijnmakerij in Rioja die eigendom was van de familie Palacios, kocht in 1979 zijn eerste land met Priorat-wijngaarden, overtuigd van het potentieel van de regio. Op dat moment waren er 600 hectare Priorat-wijngaarden. In de jaren tachtig overtuigde hij anderen, waaronder Alvario Palacios, om dit voorbeeld te volgen en om nieuwe wijngaarden te planten op geschikte locaties, allemaal met de naam Clos. Voor de eerste drie jaargangen, 1989-1991, bundelde een groep van vijf wijnhuizen hun druiven, deelde een wijnmakerij in Gratallops en maakte één wijn die onder vijf labels werd verkocht: Clos Mogador (Barbier), Clos Dofi (Palacios, later omgedoopt tot Finca Dofi ), Clos Erasmus, Clos Martinet en Clos de l'Obac. Vanaf 1992 werden deze wijnen apart gemaakt

De Catalaanse autoriteiten keurden de verheffing van Priorat van DO naar DOQ in 2000 goed, maar de bevestiging op nationaal niveau van de Spaanse regering in Madrid kwam pas op 6 juli 2009.

De wijngaarden in Priorat zijn aangelegd op steile terrassen op hoogtes van 100 tot 700 meter. De druiven worden in smalle rijen op het ruige terrein geplant. Als het tijd is om te oogsten kan dat dus alleen met de hand. Het is zwaar werk om hier druiven te plukken. En dat ook nog eens voor een handjevol druiven. Want de opbrengst is vaak laag. De wijnen uit Priorat zijn daardoor vaak erg prijzig, maar dan heb je ook wel hele mooie wijnen.

Schrijf je in en ontvang als eerste onze aanbiedingen
Ontvang het laatste nieuws en mis niets van onze exclusieve kortingen