Op deze webshop vind je de mooiste wijnen uit de D.O.Q Priorat wijnregio. Een nog onbekend klein wijngebied op een kleine twee uur rijden van Barcelona dat enorm veel te bieden heeft. Uit de ruige en afgelegen, rotsachtige heuvels van Priorat komen een paar van de meest toonaangevende wijnhuizen van Spanje. De DOQ Priorat staat voor Denominació d'Origen Qualificada en is naast Rioja de enige regio met deze hoge kwaliteit erkenning.
Het Priorat wijngebied, ook wel bekend als Priorato, is gelegen in de provincie Tarragona in Catalonië, Spanje. Het heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De naam "Priorat" komt van het Latijnse woord "prioratus", wat "priorij" betekent. Het gebied was oorspronkelijk bekend om zijn religieuze betekenis, aangezien er verschillende kloosters en priorijen waren die het landschap domineerden.
In de middeleeuwen speelden de kloosters een belangrijke rol in de ontwikkeling van de wijnbouw in Priorat. De monniken introduceerden nieuwe technieken en verbeterden de landbouwpraktijken, waaronder die van de wijnbouw. Ze ontwikkelden terrasvormige wijngaarden op steile hellingen en begonnen met het verbouwen van druiven zoals Garnacha en Carignan, die nog steeds de belangrijkste variëteiten in de regio zijn.
Sinds de middeleeuwen wordt er al wijn verbouwd in de Priorat wijnstreek in Catalonië. Toen de wijnranken in dit geïsoleerde gebied in het oosten van Spanje in de 19e eeuw echter door een luizenplaag verwoest werden, is er lange tijd geen wijn meer verbouwd. Veel wijnbouwers verlieten het gebied en de wijngaarden raakten in verval. Totdat een energieke groep jonge wijnmakers rond 1980 in deze wijnstreek ten zuiden van Barcelona is gaan investeren. En de wijnproductie in de Priorat wijnstreek weer tot ontwikkeling is gekomen.
Wijnmaker René Barbier, toen actief bij een wijnmakerij in Rioja die eigendom was van de familie Palacios, kocht in 1979 zijn eerste land met Priorat-wijngaarden, overtuigd van het potentieel van de regio. Op dat moment waren er 600 hectare Priorat-wijngaarden. In de jaren tachtig overtuigde hij anderen, waaronder Alvario Palacios, om dit voorbeeld te volgen en om nieuwe wijngaarden te planten op geschikte locaties, allemaal met de naam Clos. Voor de eerste drie jaargangen, 1989-1991, bundelde een groep van vijf wijnhuizen hun druiven, deelde een wijnmakerij in Gratallops en maakte één wijn die onder vijf labels werd verkocht: Clos Mogador (Barbier), Clos Dofi (Palacios, later omgedoopt tot Finca Dofi ), Clos Erasmus, Clos Martinet en Clos de l'Obac. Vanaf 1992 werden deze wijnen apart gemaakt
De Catalaanse autoriteiten keurden de verheffing van Priorat van DO naar DOQ in 2000 goed, maar de bevestiging op nationaal niveau van de Spaanse regering in Madrid kwam pas op 6 juli 2009.
Tegenwoordig is Priorat uitgegroeid tot een van de meest gewaardeerde wijngebieden in Spanje en geniet het wereldwijde erkenning. De productie is echter beperkt, aangezien de wijngaarden kleinschalig zijn en de opbrengsten laag zijn. Dit draagt bij aan de exclusiviteit en de prijs van Priorat-wijnen. De wijnbouwers van Priorat blijven trouw aan de tradities en het erfgoed van het gebied, terwijl ze ook innovatieve benaderingen en duurzame praktijken omarmen. Ze zijn voortdurend op zoek naar manieren om de kwaliteit van de wijnen te verbeteren en de unieke expressie van het terroir vast te leggen.
Met zijn rijke geschiedenis, adembenemende landschappen en prachtige wijnen is Priorat een bestemming geworden voor wijnliefhebbers en toeristen die op zoek zijn naar een unieke en authentieke wijnervaring.