Deze Clos Mogador 2017 "Vi de Finca" is een extra kwalificatie naast de D.O.Ca. Priorat, die deze wijn reeds erkent. Clos Mogador was de eerste wijn in heel Spanje die deze prestigieuze kwalificatie kreeg. Het certificeert dat alle druiven die in ten minste de laatste vijf jaar voor de produktie van deze wijn zijn gebruikt, afkomstig zijn van de enige wijngaard van Clos Mogador (vijf jaar die kunnen worden gedocumenteerd en getraceerd), en wordt tegelijkertijd toegekend aan een wijn die in ten minste de laatste tien jaar internationale bekendheid heeft gekregen.
Clos Mogador is gemaakt van een coupage van Garnacha, Cariñena, Cabernet Sauvignon en Syrah van een landgoed van slechts 20 hectare duizelingwekkende hellingen met leisteen bodems. Jaar op jaar krijgt deze goede beoordelingen van Robert Parker. De 2017 kreeg 96 Robert Parker punten.
De Clos Mogador 2017 is getooid met een diepe donkere robijnrode kleur.
De neus ontwikkelt eerst balsemieke geuren, daarna komen noten van gisting vrij, om vervolgens een superfruit te winnen (braam, bosbes, aalbes en pruim).
In de mond vinden we hem ook intens fruitig met een grote breedte en gulzigheid om door te verkopen. De tannines zijn vrij fluweelachtig, licht samentrekkend op de afdronk, volledig geïntegreerd. Een zeer mooie wijn vol belofte maar nog volop in ontwikkeling. Het is om die reden dat het noodzakelijk is om een paar uur in karaf door te brengen alvorens te proeven.
Past perfect bij:
Lamsvlees, rood vlees en wild.
De wijngaarden worden met de hand geoogst en wachten op de optimale fenolische rijpheid voordat de druiven geplukt worden. De druiven worden snel naar de wijnmakerij gebracht in kleine kratten van 10 kg en worden op dubbele sorteertafels gelegd (ze sorteren eerst de trossen en dan de bessen).
Het gistingsproces begint met een spontane startercultuur van wilde gisten (pied-de-cuve). Dit wordt gevolgd door verschillende pompovers en punch downs om een optimale extractie te bereiken. Het hele proces wordt dagelijks gecontroleerd en de temperaturen worden zo geregeld dat ze niet te hoog oplopen. Dit proces vindt plaats in eiken "foudres" (grote eiken gistingsvaten) of in open vaten van 300 liter.
De schilinweking duurt lang (tussen 4 en 5 weken) en aan de hand van regelmatige proeverijen wordt besloten wanneer de druiven moeten worden ontzout.
Vervolgens wordt de perswijn gescheiden van de wijn uit de vrije persing en wordt gewacht tot de malolactische gisting op gang komt. Hierna wordt de wijn overgeheveld in Franse eiken vaten, waar de rijping tot 18 maanden kan duren.
Als de wijn eenmaal gebotteld is, kijken ze zorgvuldig toe hoe de wijn zich in de fles ontwikkelt.
Drinkvenster 2020 - 2032
Herkomst druiven: landgoed alleen CLOS MOGADOR
Gemiddelde productie:31.000 bot.
Druiven: 49% de garnaxas, 29% cariñena, 16% syrah, 10% cabernet sauvignon
Omvang van de wijngaard: 20 hectare
Hoogte: 350 meter ongeveer.bergen
Type eikenhout: uit de beste bossen van Europa
Rijping: 18 maanden in fust van 300 l. en fudre 2000 l.
Gebotteld: gebotteld 2e week van juli 2019