De Vall Por 2022 wijn van wijnhuis Sangenis I Vaqué is een blend van 40% Garnacha en 60% Cariñena. De wijn dankt zijn naam aan dezelfde naam die de stad Porrera in het verleden had. Druiven van de La Cometa-wijngaard in Porrera die 25 jaar geleden aangeplant is. Alle selectie van de druiven gebeurt in de wijngaard. Handmatige oogst. Alleen volledig gezonde en rijpe druiven komen in kratten van 18 kg de kelder binnen.
Vinificatie vindt plaats in de oude ondergrondse tanks, bedekt met keramische tegels. Na 26 dagen maceratie worden de druiven geperst en wordt de malolactische gisting op natuurlijke wijze uitgevoerd in de ondergrondse tanks. Daarna voor twaalf maanden gerijpt in eikenhouten vaten, 80% Frans en 20% Amerikaans en minimaal 6 maanden op fles. De wijn wordt niet gefilterd of geklaard (geschikt voor Veganisten). Productie: 5.000 – 7.000 flessen.
In het glas een diep donker rode kleur.
In de medium(+) neus goede aromatische intensiteit en concentratie, frisse aroma's van bessen, kruiden, zoethout en zachte minerale accenten.
In de mond is het gestructureerd en geconcentreerd, met een goede integratie van fruittonen, tabak, chocolade en gedroogde vijgen en een aangename fluwelen textuur, tonen van romig eikenhout, een goede zuurgraad en een lange licht kruidige afdronk.
Past perfect bij:
Vleeswaren en kazen, maar ook bij rijstgerechten of gegrild vlees.
Vall Por is Catalaans voor "Valley of Fear". Dat was de naam van de vallei waarin de stad Porrera tegenwoordig in de Middeleeuwen ligt omdat rovers en wolven hier kattenkwaad uithaalden. Met de vestiging van de vallei en de oprichting van die kleine nederzetting, verdween de angst en de naam van de stad zei het al: Porrera staat voor "Por-tijdperk" - in de volksmond vertaald "angst was eens".
Een blend van 40% Garnacha en 60% Cariñena die twaalf maanden rijpt in eikenhouten vaten waarvan 80% Frans en 20% Amerikaans en daarna minimaal 6 maanden op de fles ligt.