In 1978 opgericht door Pere Sangenis en Coxita Vaqué. De poorten van het wijnbedrijf Sangenís i Vaqué zijn gesitueerd aan het dorpspleintje van Porrera naast de wijnmaker Vall Llach. Het wijnhuis heeft nog altijd hun eeuwenouden kelders in gebruik waar de fermentatie en rijping van hun wijnen plaats vindt.
Sangenís i Vaqué is begonnen met het planten van wijnstokken in de diverse percelen rondom Porrera. Deze percelen behoorden al sinds 1700 toe aan de Monlléo familie, de moeder van Pere. Inmiddels zijn ook hun dochters Maria en Núria toegetreden tot het bedrijf.
Alle wijngaarden liggen binnen het dorpje Porrera, op terrassen en steile hellingen, allen gevormd door de llicorella, de typische granieten ondergrond in Priorat. Het bedrijf heeft 15 hectares in bezit, verdeeld over 3 percelen en er worden jaarlijks tussen de 25.000 en 30.000 flessen gebotteld.
De productie is organisch en binnenkort zijn alle wijnen ecologisch gecertificeerd. Het oogsten gebeurt met de hand, de wijnen moeten de maximale expressie van het terroir tonen en geef de wijnen de tijd om te evolueren, dat is de filosofie van het bedrijf.