Deze Giné Rosat 2021 van wijnhuis Buil & Giné is een blend van 85% Garnacha en 15% Merlot uit jonge wijngaarden van het landgoed "Mas d'en Sastre" gelegen in de stad Gratallops. Het is een zeer aromatische en complexe wijn, ideaal bij alle maaltijden.
Vinificatie: Fermentatieve cryo-maceratie bij 46º, en alcoholische fermentatie bij 64º in roestvrijstalen vaten. Nadat de gisting is voltooid, laat men de wijn twee maanden rusten alvorens hem te bottelen. Laat de zon maar komen.
In het glas een licht zalmroze kleur.
In de neus verse framboos, kersen en gedroogde cranberry met hints van verse bloemen, balsamico en kruiden met minerale tonen.
In de mond zeer aromatisch en complex tegelijk. Absoluut overwicht van rood fruit en bloemen, zijdeachtig en rijp.
Past perfect bij:
Salades met weinig azijn of citroen, kruidige gerechten, ingemaakte spijzen, gevogelte, zeevruchten, en groene groenten.
Deze Buil & Giné Rosat was de eerste rosé uit Priorat.
Het beste te drinken bij temperaturen tussen 8 ºC en 12 ºC en te bewaren tot 5 jaar na botteling. Een gastronomische rosé die enkele jaren kan liggen.
Ratings:
Vinous Media "2019 Rosé Round up", door Josh Raynolds, aug '19 gaf 90 punten aan Buil & Giné 2018 Giné Rosat. Levendige geuren van rode bessen en bloemen tonen een zeer goede helderheid en pikken kruidige en minerale nuances op met lucht. In de mond is de wijn vlezig en energiek, met pittige smaken van frambozen en granaatappel en een vleugje pittige witte peper. De wijn blijft hangen met een indrukwekkende vasthoudendheid en focus, en laat een zachte bloemige pastille achter."