De La Rodeda 2022 van wijnhuis Celler Nin Ortiz is een rode wijn gemaakt van 80 jaar oude Garnatxa Peluda (Hairy Grenache)
De rode La Rodeda is de unicorn van het domein. Gemaakt van 80 jaar oude Garnatxa Peluda, afkomstig van de La Rodeda wijngaard, vlakbij Mas d’en Caçador. Een kleine wijngaard van 0,4 hectare.
La Rodeda heeft zijn eigen terroir en noordelijke ligging, daarom wordt het nu apart gevinifieerd. Kolenleisteen met roodachtige kwartsiet. Oude, specifieke Priorat bodem. Wijnstokken van meer dan 75 jaar oud, trouw aan de wortels, alleen Grenache in struikvorm. Een oud type Grenache, Peluda genaamd, delicater en frisser, ook wat primitiever in expressie. Op een hoogte van 450 meter in het noorden.
De overrijpe druiven worden verwijderd en de hele trossen worden gefermenteerd met hun natuurlijke gisten, nadat ze op de ouderwetse manier met de voeten zijn getreden. De rijping duurt 19 maanden in één enkele barrique. Productie: 300 flessen
Deze La Rodeda 2022 van wijnhuis Celler Nin Ortiz toont een diep robijnrode kleur met paarse reflecties.
Elegante en complexe neus van rode en donkere bessen, minerale en kruidige tonen en een vleugje zoethout.
In de mond heeft de wijn textuur, klasse en distinctie met een perfecte balans van zuurgraad en droogte en een eeuwig durende finale.
Past perfect bij:
Rundvlees, lam, stoofschotels, wild, ossehaas, geroosterd/gegrild vlees, Spaanse jamon en harde kazen.
Robert Parker gaf de 2020 vintage 97 Parker punten en beschreef de wijn als volgt.
De La Rodeda heeft een veel zachtere textuur, zeer fijne en rijpe tannines, vrij overvloedig maar fijn, en het eikenhout voelt beter geïntegreerd. De 2019 rijpte in een vat voor tweede gebruik, en deze 2020 rijpte in een vat voor derde gebruik. De wijn toont meer helderheid. Dit is een zeer schaarse botteling van een klein perceel dat 's middags geen zon krijgt en dus beschermd is tegen de hitte. 304 flessen werden gevuld in april 2022.
Afkomstig van een enkele wijngaard "Tros de la tereisna i Daniel", een klein perceel van slechts 0,6 ha beplant met Garnacha Peluda een stam van de traditionele lokale Garnacha, met een meer rustiek karakter maar die fijne en delicate wijnen creëert, wijnstokken van ongeveer 80 jaar oud die groeien op een steile helling van zwarte leisteen bodem, boven het dorp Porrera. Biologische en biodynamische landbouw. Met de hand geoogst. Gisting met natuurlijke gisten en rijping in nieuwe eiken vaten.