De Vall Llach 2005 (nu Porrera Vi de Villa genaamd) is de topwijn van Vall Llach. Deze wijn wordt gemaakt van de oudste wijnstokken (ouder dan 100 jaar) en kan prachtig ouderen. De samenstelling is 65% Carinena, 15% Syrah, 15% Cabernet Sauvignon en 5% Merlot
Veel van de Carinena wijnstokken voor deze cuvee zijn pre-phylloxera. Een echte Cultwijn van Vall Llach.
De 2005 is nog springlevend en scoorde 96 Robert Parker punten.
De Vall Llach 2005 is diep donker van kleur met een bruinige rand.
In de neus veel donker rijp fruit zoals pruimen, zwarte kersen en zwarte bessen met tonen van graniet, eucalyptus, tabak en cederhout.
In de mond vol, rijk, muntachtig, balsamico. Bramen en zwarte kersen. Intense zijdeachtige afdronk. Nu perfect op dronk.
Past perfect bij:
Gerijpte kazen, pittige gerechten, gegrild, gebraden, gestoofd wild: zwijn, eend, korhoen, fazant, wild, undvlees en lamsvlees.
Robert Parker noteert in 2008:
De top wijn 2005 Vall-Llach is samengesteld uit 65% Carinena, 15% Syrah, 15% Cabernet Sauvignon, en 5% Merlot gerijpt gedurende 12 maanden in nieuw Frans eiken. Veel van de Carinena wijnstokken voor deze cuvee zijn pre-phylloxera. Ondoorzichtig paars gekleurd, biedt hij een prachtig aromatisch aanbod met onder meer pijngrillen, leisteen, paddenstoelen, espresso, garrigue, bosbessen en zwarte bessen. Opulent, vol en rijk, deze Priorat heeft 8-10 jaar rijpingspotentieel. Het wijnhuis beweert dat hij tot 50 jaar bewaard kan worden; dat zou wel eens waar kunnen blijken te zijn, hoewel velen van ons er niet meer zullen zijn om dat uit te vinden, of ons uitstel van bevrediging zal al lang zijn opgegeven.
Wij hebben de wijn natuurlijk geprobeerd en is prachtig op dronk en kan zeker nog wat jaartjes liggen.