Ben jij ouder dan 18?
Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze webshop te bezoeken. Verifieer je leeftijd.
Sorry, je bent nog geen 18 jaar, daarom heb je (nog) geen toegang tot onze website.
Check  Exclusieve wijnen uit Priorat     Check  Gratis verzending vanaf € 125     Check  Per fles te bestellen
  • Sinds: 1989
  • Oenoloog: Ester Nin
  • Landbouw: Biodynamisch

Clos i Terrasses

Clos Erasmus

De naam van het zeventien hectare grote landgoed Clos i Terrasses gaat terug naar het eerste perceel, de Clos Escales. Dit perceel op het noorden strekt zich uit langs een steile helling over zeventien terrassen en biedt perfecte omstandigheden voor de rode druivensoort Garnacha. In de loop van de jaren zijn hier ook Syrah- en Cabernet sauvignon-wijnstokken met een leeftijd van tien tot dertig jaar bijgekomen. In 2004 bracht Daphne ster-oenoloog Ester Nin (Celler Nin Ortiz) aan boord als adviseur om de wijnmakerij samen met haar om te bouwen naar biodynamische teelt. Ook in de kelder werd geïnnoveerd: betonnen vaten en amforen maken nu deel uit van het assortiment. Het portfolio is klein: bestaande uit de eerste iconische wijn 'Clos Erasmus' en de tweede, goedkopere, maar ook zeker heel mooie wijn 'Laurel'. Clos i Terrasses was de eerste wijnmakerij in Priorat die de legendarische 100 Parker punten ontving voor een van haar wijnen.

Eigenaar Daphne Glorian heeft een grote bijdrage geleverd aan de opkomst van de regio. Toen ze in 1989 haar eerste perceel kocht in het kleine wijndorpje Gratallops, had ze slechts een handjevol wijnmakers aan haar zijde die vastbesloten waren om het volledige potentieel van deze unieke regio te benutten. Vandaag de dag behoren de pioniers van die tijd, zoals Álvaro Palacios en René Barbier, tot de beroemdste oenologen in Spanje.

De bronnen van Clos Erasmus zijn al vele jaren consistent, afkomstig van een selectie van drie wijngaarden: Escales, Aubagues en Socarrats. Escales was de oorspronkelijke wijngaard van Daphne en hoewel hij 1,7 hectare beslaat, levert deze Garnatxa slechts 6-9 hl/ha op. Het karakter is altijd delicaat, geparfumeerd en lichter van kleur, wat zorgt voor een bloemige lift en precisie voor de uiteindelijke blend. Socarrats is een warmere site beplant met 1,9 hectare Garnatxa en 0,3 hectare Syrah, waarvan slechts een deel van het oudste wijnstokfruit is gereserveerd voor Clos Erasmus. Het geeft een donkerder fruitkarakter aan de uiteindelijke blend en veel van de ruggengraat van fijne tannines. Aubagues, dat in 2013 grotendeels opnieuw is ingedeeld en herplant op costers, heeft een paar overgebleven terrassen van de 35-jarige Garnatxa gereserveerd voor Clos Erasmus. Als een van de warmste plekken van Daphne biedt het veel van de rijkdom en textuur die een kenmerk zijn geworden van Clos Erasmus. Deze selecties worden afzonderlijk gefermenteerd door inheemse gisten in eiken vaten. Na een zachte maceratie van een maand, worden ze overgeheveld in twaalf 228L Franse eikenhouten vaten - 5 nieuwe en 7 seconden vulling. Elke januari proefden Daphne, Eric en Ester Nin elk van de vaten en assembleerden ze de uiteindelijke blend die gelijk was aan slechts 3000-3500 flessen per jaar. De resterende wijn wordt vrijgegeven en opgenomen in de Laurel.

Wijnen van Clos i Terrasses
Schrijf je in en ontvang als eerste onze aanbiedingen
Ontvang het laatste nieuws en mis niets van onze exclusieve kortingen