De glooiende geografie van het wijngebied Priorat is zeer typisch voor het gebied. In de Priorat worden veel wijngaarden bewerkt als costers (steile hellingen) en de meeste van de wijngaarden zijn zo steil dat op sommige plaatsen terrassen zijn aangelegd. Veel van deze terrassen zijn erg smal zodat er slechts ruimte is voor één of twee rijen wijnstokken. Werken met landbouwmachines is bijna onmogelijk.
De wijnbouw wordt gekenmerkt door hellingen die in de meeste gevallen een helling van meer dan 15% hebben, hoewel sommige wijndomeinen 60% halen. Op deze plaatsen zie je sommige wijnhuizen werken met muilezels. Als men de grond met een muilezel bewerkt, kan men er compost in doen en krijgt men een heel ander karakter van de oude wijnstokken.
Door het specifieke terroir van de regio leveren de wijnstokken in Priorat een zeer lage opbrengst - minder dan 1 kg per plant. De wijnen uit deze regio zijn daarom ook duurder dan uit veel andere gebieden.
De oogstperiode in Priorat verschilt sterk per regio. Hij begint in Bellmunt meestal rond september en eindigt ergens eind oktober en begin november in Porrera en La Morera de Montsant.
De lange fermentatieperiode van de zeer rijpe druiven maakt het mogelijk om zeer rijke componenten van elke druif te verkrijgen. Dit maakt een zeer uitgebreide maceratieperiode van de schil mogelijk.
De aanbevolen en toegestane druivenrassen van de DOQ Priorat zijn de volgende:
Aanbevolen rode druivensoorten: Grenache, Carignan.
Toegestane rode druivenrassen: Harige Grenache, Tempranillo, Piquepoul, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Merlot en Syrah.
Witte druiven: Witte Grenache, Macabeu, Pedro Ximénez, Chenin Blanc, Muscat van Alexandrië, Muscat Blanc à Petits Grains, Xarello, Piquepoul.
De meest aangeplante druivenrassen in de Priorat zijn de rode. Carinyena (Carignan) en Garnatxa (Grenache) zijn de belangrijkste autochtone rassen. De tendens bij de rode rassen is dat de Garnacha constant blijft, de Cariñena afneemt en de internationale druivenrassen toenemen. Terwijl Cabernet Sauvignon hier altijd de leiding heeft gehad, is Syrah de laatste jaren snel aan het inhalen.