Priorat staat vooral bekend om zijn mooie rode wijnen. Bijna 90% van de aanplant zijn rode druivenrassen die vaak krachtige en complexe wijnen tot stand brengen. Echter de laatste jaren zie je in de Priorat dat er ook heel mooie witte wijnen op het toneel verschijnen.
De belangrijkste witte druivensoort in de Priorat, met 40 procent van de aanplant, Garnacha (of Garnatxa in het Catalaans) Blanca is een druivensoort die elders vaak passief en zelfs soms saai te noemen is. In de Priorat zie je dat de witte wijnen een prachtige natuurlijke balans en finesse hebben die voortkomen uit het klimaat en het terroir. De witte wijnen tonen vaak mooie aromatische nuances, en een subtiele maar aanhoudende zuurbalans met verleidelijke aroma's en mineraliteit.
Vaak worden ze geblend met andere toegestane witte druivenrassen zoals Macabeu, Pedro Ximénez, Chenin Blanc, Muscat of Alexandria, Muscat Blanc à Petits Grains, Xarello, of Piquepoul.
De laatste jaren worden er steeds meer witte wijnen gemaakt en er zijn ook heel mooie exemplaren te vinden zoals Kyrie van Clos de l'Obac, Selma en Terra Vermella van Celler Nin Ortiz maar ook Salix en Murmuri van Mas Doix. De verwachting is er dat er zeker de komende jaren steeds meer witte wijnen het daglicht zullen zien. Iets waar wij zeker heel enthousiast over kunnen worden.
De aanbevolen en toegestane rode druivenrassen van de DOQ Priorat zijn de volgende:
Aanbevolen rode druivenrassen: Grenache, Carignan.
Toegestane rode druivenrassen: Hairy Grenache, Tempranillo, Piquepoul, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Merlot en Syrah.
De meest aangeplante druivensoorten in de Priorat zijn rode. Carinyena (Carignan) en Garnatxa (Grenache) zijn de belangrijkste inheemse variëteiten.
De oogstperiode duurt meestal lang: het begint rond half september in Bellmunt en El Lloar en duurt tot eind oktober of begin november in Porrera en La Morera de Montsant. De lange fermentatie periode van zeer rijpe druiven stelt wijnmakers in staat om een reeks zeer rijke componenten van elke druif te verkrijgen, wat een zeer uitgebreide maceratie periode op de schil mogelijk maakt.