Ben jij ouder dan 18?
Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze webshop te bezoeken. Verifieer je leeftijd.
Sorry, je bent nog geen 18 jaar, daarom heb je (nog) geen toegang tot onze website.
Check  Exclusieve wijnen uit Priorat     Check  Gratis verzending vanaf € 125     Check  Per fles te bestellen

Witte wijnen - de toekomst van de Priorat?

Witte wijnen - de toekomst van de Priorat?

Priorat staat vooral bekend om zijn mooie rode wijnen. Bijna 90% van de aanplant zijn rode druivenrassen die vaak krachtige en complexe wijnen tot stand brengen. Echter de laatste jaren zie je in de Priorat dat er ook heel mooie witte wijnen op het toneel verschijnen.

De belangrijkste witte druivensoort in de Priorat, met 40 procent van de aanplant, Garnacha (of Garnatxa in het Catalaans) Blanca is een druivensoort die elders vaak passief en zelfs soms saai te noemen is. In de Priorat zie je dat de witte wijnen een prachtige natuurlijke balans en finesse hebben die voortkomen uit het klimaat en het terroir. De witte wijnen tonen vaak mooie aromatische nuances, en een subtiele maar aanhoudende zuurbalans met verleidelijke aroma's en mineraliteit.

Vaak worden ze geblend met andere toegestane witte druivenrassen zoals Macabeu, Pedro Ximénez, Chenin Blanc, Muscat of Alexandria, Muscat Blanc à Petits Grains, Xarello, of Piquepoul.

De laatste jaren worden er steeds meer witte wijnen gemaakt en er zijn ook heel mooie exemplaren te vinden zoals Kyrie van Clos de l'Obac, Selma en Terra Vermella van Celler Nin Ortiz maar ook Salix en Murmuri van Mas Doix. De verwachting is er dat er zeker de komende jaren steeds meer witte wijnen het daglicht zullen zien. Iets waar wij zeker heel enthousiast over kunnen worden.

De aanbevolen en toegestane rode druivenrassen van de DOQ Priorat zijn de volgende:

Aanbevolen rode druivenrassen: Grenache, Carignan.

Toegestane rode druivenrassen: Hairy Grenache, Tempranillo, Piquepoul, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Merlot en Syrah.

De meest aangeplante druivensoorten in de Priorat zijn rode. Carinyena (Carignan) en Garnatxa (Grenache) zijn de belangrijkste inheemse variëteiten.

De oogstperiode duurt meestal lang: het begint rond half september in Bellmunt en El Lloar en duurt tot eind oktober of begin november in Porrera en La Morera de Montsant. De lange fermentatie periode van zeer rijpe druiven stelt wijnmakers in staat om een reeks zeer rijke componenten van elke druif te verkrijgen, wat een zeer uitgebreide maceratie periode op de schil mogelijk maakt.

Wellicht ook interessant
De nieuwe Priorat classificatie
De nieuwe Priorat classificatie
De nieuwe Priorat classificatie Priorat is een van de slechts twee wijnregio's in Spanje die zich kwalificeren als DOCa, het hoogste kwalificatieniveau voor een wijnregio volgens de Spaanse wij...
Bezoek aan Priorat - Mas Doix
Bezoek aan Priorat - Mas Doix
Bezoek aan Priorat - Mas Doix De wijnmakerij in het dorp Poboleda (Priorat-Spanje) werd in 1998 opgericht door de families Doix en Llagostera en zet een traditie voort die begon in 1850. In 1888 wo...
Schrijf je in en ontvang als eerste onze aanbiedingen
Ontvang het laatste nieuws en mis niets van onze exclusieve kortingen