Ben jij ouder dan 18?
Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze webshop te bezoeken. Verifieer je leeftijd.
Sorry, je bent nog geen 18 jaar, daarom heb je (nog) geen toegang tot onze website.
Check  Exclusieve wijnen uit Priorat     Check  Gratis verzending vanaf € 125     Check  Per fles te bestellen

Bezoek aan Priorat - Mas Doix

Bezoek aan Priorat - Mas Doix

De wijnmakerij in het dorp Poboleda (Priorat-Spanje) werd in 1998 opgericht door de families Doix en Llagostera en zet een traditie voort die begon in 1850. In 1888 won de wijn van de vroege patriarch Juan Extrems Doix de gouden medaille op de Barcelona Wereldtentoonstelling.

Phylloxera veroorzaakte een abrupte stop in de wijnbouw en zorgde voor verarming in de regio. Sommige van de eerste Carignan-wijnstokken die na de pest zijn geplant, worden nu gebruikt voor de uiterst schaarse 1902 Centenary Carignan. Druiven die door de oprichters werden verbouwd, werden vroeger verkocht aan de lokale coöperatie voordat ze hun eigen bedrijf oprichtten.

Poboleda is een van de hoogste en koelste dorpen in Priorat. Valentí Llagostera zegt dat de droge koude noordwestelijke wind verantwoordelijk is voor de hoge zuurgraad van de wijn. De druiven rijpen langzamer en de oogst begint meestal een week later dan in Gratallops.

in 2019 startte de samenwerking tussen Cliff Lede, een Canadese producent gevestigd in Napa Valley (eigenaar van Cliff Lede Vineyards en Fel Wines) en Mas Doix. Ze namen een belang van 50% in de Catalaanse wijnmakerij en de instroom van kapitaal maakte het mogelijk om een ​​nieuwe wijnmakerij te bouwen aan de rand van Poboleda. De nieuwbouw sluit naadloos aan bij het stenige landschap en de kleur van de llicorella-stenen die zo typerend zijn voor de Priorat-streek.

De wijnmakerij bezit ongeveer 20 hectare wijngaarden die biologisch worden verbouwd met een aantal biodynamische praktijken. Ongetwijfeld is de vier hectare grote Doix-wijngaard de meest gewaardeerde troef, met Carignan-wijnstokken geplant in 1902 en 80 jaar oude Garnacha-wijnstokken. Syrah is de enige internationale druif die ze verbouwen — het vertegenwoordigt 10% van de mix van instaprode wijnen Les Crestes en Salanques.

Tijdens het bezoek hebben we een mooie selectie wijnen geproefd. Ook enkele oudere jaargangen. Naast de rode wijnen met rassen als Garnacha, Carignan en wat Syrah, heeft Mas Doix haar assortiment witte wijnen uitgebreid. Murmuri is overwegend Garnacha Blanca met drie maanden rijping op de droesem in roestvrijstalen tanks, terwijl de meer complexe Salix 20% Macabeo en 15% Pedro Ximénez combineert met de Garnacha Blanca en rijping van de droesem in roestvrijstalen tanks en eikenhouten vaten.

De wijnen die we proefden:

Les Crestes

Voor de Les Crestes worden druiven gebruikt van jongere wijnstokken. Het is een blend van Garnacha met 20% Cariñena en 10% Syrah, gerijpt in tweedejaars Frans eiken gedurende acht maanden.

Vintage 2019 (92 RP)
De Les Crestes toont in het glas een heldere paarse kleur met robijnrode tinten met violette randen, goede dichtheid.
Op de medium(++) neus aroma's van zwart en rood fruit, pruimen en kersen, gekonfijt, met tonen van hout, vanille, munt en koffie, lichte kruiden van kruidnagel, met wat frisheid.
In de mond droog, medium (+) body met medium (+) zuren en aanwezige maar zachte tannines. Smaken zijn een herinnering aan de ose met een middellange afdronk.

Vintage 2011 meer scherp, leer en donkere pruimen. Licht rokerig. Nog steeds aan het schoppen.
Vintage 2007 nog steeds geweldig

Salanques

65% van 40-80 jaar oude Grenache wijnstokken, 25% van 80 jaar oude Carignan en 10% van 15 jaar oude syrah. Fermentatie van ontsteelde druiven in roestvrijstalen tanks en houten vat. 14 maanden in een nieuw fijnkorrelig vat van Frans eiken (50% nieuw en 50% twee jaar oud vat).

Salanques 2018 (92 RP)
De Salanques geeft een diep inktzwarte, paarsrode kleur.

Op de medium(+) neus aroma's van donkere pruimen, frambozen en rode aalbessen met hints van zoethout, jong leer, eucalyptus, cederhout, vanille en zoethout.

In de mond droog, medium(++) body met medium(+) zuren en medium(+) rijpe tannines. Smaken van pruimen, bramen, balsamico, lavendel en kruiden. Geconcentreerde en middellange (++) lengte afdronk.

Salanques 2002
Nog steeds geweldig in zuurgraad en tertiaire hints die eruit springen.

Doix

De Doix is gemaakt van 45% 80 jaar oude Grenache en 25% van 100 jaar oude Carignan wijnstokken. Fermentatie van ontsteelde druiven in roestvrijstalen tanks afgewerkt in hout. 16 maanden in een nieuw vat van Frans eiken.

Doix 2017 (RP 94)
In het glas een diepe robijnrode kleur met violette reflecties.

Op de medium(++) neus aroma's van wilde bessen, rode aalbessen en bramen met hints van menthol en eucalyptus, cacao, ceder, vanille en bloemige tonen.

In de mond droog, vol met hoge zuurgraad en licht samentrekkende maar warme tannines. Smaken van bessen, bramen, chocolade, balsamico, toast, aromatische kruiden en een mooie textuur. De afdronk is lang met een hoog verouderingspotentieel.

Doix 2002
Nog steeds geweldig met tertiaire noten.

1902 - 2017 (96 RP)

De 1902 is vervaardigd uit zeer lage opbrengst eeuwenoude wijnstokken van Carignan, geplant in 1902 op hellingen van zeer steile hellingen op een hoogte van 350/450 meter boven de zeespiegel. De druiven worden zowel in de wijngaard als in de kelder met de hand gesorteerd om overrijpe druiven te verwijderen.

De wijn heeft een maceratieperiode van 4/5 weken en rijpt daarna 16 maanden in nieuwe, zeer fijnkorrelige Franse eikenhouten vaten.

In het glas een diepe donkere karmozijnrode kleur met violette reflecties.
Op de medium(++) neus aroma's van pruimen, bramen en frambozen met hints van zoethout, kruiden, rook, kaneel, gedroogde vijgen, tabak, ceder, viooltjes en teer.
In de mond droog, vol met medium (+) zuren en medium (+) fijnkorrelige rijpe tannines. Elegant en complex met donkere druiven, chocolade, vanille, jam met een grote diepte. Perfecte wijn en beter om geduldig te bewaren.

1903 - 2017 (95 RP)

Van de 1903 Centennial Garnacha Slechts 361 flessen worden geproduceerd door deze ultra-zeldzame, verbijsterende Grenache van 117 jaar oude wijnstokken. De druiven van de extreem laagproductieve planten worden in twee batches gesorteerd, gefermenteerd in een stalen tank en vervolgens 16 maanden gerijpt in nieuwe Franse eikenhouten vaten voordat ze ongefilterd worden gebotteld.

In het glas een heldere medium (+) robijnrode kleur.
Op de medium(++) neus aroma's van bramen, rijpe kersen en rode bessen met hints van rook, koffie, cacao, rozijnen, eucalyptus, kruiden en vanille.
In de mond droog, vol met medium (+) zuren en medium (+) tannines. In de mond romig en vlezig met rijp yammy fruit, kruiden met veel laagjes in de wijn. Houd het een paar jaar weg of geniet er nu van met een goede decantatie.

Murmuri 2020

Murmuri is de eerste witte wijn van Mas Doix, een combinatie van witte druiven gedomineerd door de witte Grenache van oude wijngaarden en bezaaid met Macabeo en een andere minderheidsvariëteit in de wijngaard. Het label is van een print gemaakt door Josep Subirats in 1985.

Wijngaarden bevinden zich op een hoogte van 500-600 meter boven de zeespiegel op hellingen met uitgesproken hellingen, met de karakteristieke leisteenbodem genaamd "licorella". De druiven zijn afkomstig van wijnstokken tussen de 20-25 jaar oud, met een kleine maar uitzonderlijke gemiddelde productie van 500 gr. per wijnstok.

In het glas een heldere citrusgele kleur.
Op de medium neus aroma's van gele appel, steenfruit en meloen met hints van citrus, tropisch fruit, witte bloemen en kruiden.
In de mond droog, medium body met lichte romigheid, levendige zuren en een mooie frisheid. Geen blockbuster maar een easy going witte Priorat. Zeer mooie mineraliteit en een herinnering aan de neus. Medium en frisse lengte afdronk.

Salix 2019 (92 RP)

De 2019 Salix is ​​een nieuwe witte blend van 67% Garnacha Blanca, 18% Macabeo en 15% Pedro Ximénez. De druiven worden met de hand geplukt. Het transport naar de wijnmakerij gebeurt in kleine dozen van 10 kg. De druiven worden direct geperst. Daarna volgt de fermentatie, die half in roestvrijstalen tanks en half in eikenhouten vaten plaatsvindt. De 3 maanden rijping op droesem gebeurt ook in een perfecte mix van roestvrijstalen en eikenhouten vaten. De jaarlijkse productie is slechts 1.800 flessen.

In het glas een heldere en schitterende strogele kleur.
Op de medium (+) neus aroma's van rijpe gele appels, honing en citroen met hints van meloen, amandelen, rook, kruiden, lichte benzine en sinaasappelschil.
In de mond droog, medium (+) body met medium zuurgraad, mooie frisheid en zachte textuur. Smaken zijn een herinnering aan de neus met een medium (+) intense afdronk.

Wellicht ook interessant
De druivenrassen van de Priorat
De druivenrassen van de Priorat
De druivenrassen van de Priorat De glooiende geografie van het wijngebied Priorat is zeer typisch voor het gebied. In de Priorat worden veel wijngaarden bewerkt als costers (steile hellingen) en de...
Het geheim van Priorat: Llicorella?
Het geheim van Priorat: Llicorella?
Het geheim van Priorat: Llicorella? Welke wijnproducent je in Priorat ook vraagt naar het geheim van de immense kwaliteit van de wijnen van deze streek, je krijgt iedere keer hetzelfde antwoord: de...
Schrijf je in en ontvang als eerste onze aanbiedingen
Ontvang het laatste nieuws en mis niets van onze exclusieve kortingen