Ben jij ouder dan 18?
Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze webshop te bezoeken. Verifieer je leeftijd.
Sorry, je bent nog geen 18 jaar, daarom heb je (nog) geen toegang tot onze website.
Check  Exclusieve wijnen uit Priorat     Check  Gratis verzending vanaf € 125     Check  Per fles te bestellen
  • Type: Familiebedrijf
  • Sinds: 1999
  • Productie: 25.000 flessen per jaar
  • Oenoloog: Josep Angel Mestres

Celler Joan Simó

Porrera, Tarragona

In Priorat begon in de jaren 90 een ware wijnrevolutie. De familie van moederskant was al generaties lang betrokken bij de wijnbouw in de regio, maar de kunst van het maken van goede wijn was aan de kant geschoven en de druiven werden verkocht aan de plaatselijke coöperatie. Omdat Joan Simó zich het onbenutte potentieel in de oude familiewijngaarden die overbleven realiseerde, besloot hij in 1999 de kelder van hun historische wijnhuis in Porrera te restaureren tot een moderne wijnmakerij. Waar ooit stallen en kelders voor dieren waren geweest, creëerden zij een wijnmakerij en een rijpingskamer die een jaarlijkse productie van 25.000 flessen kan opleveren.

Het wijnhuis is eigendom van Gerard Batllevell Simó, met de steun van zijn vader, het advies van oom Josep, wijnmaker Josep Angel Mestres en zijn vriend en gepassioneerde wijnbouwer Toni Pena Lupión, maakten ze hun eerste vintage in 1999. Het was een experiment om te zien wat kon worden bereikt met deze oude wijnstokken. Het was meteen een succes en na hoge scores in Wine Spectator was het snel uitverkocht aan kopers in Zwitserland en de Verenigde Staten. 

Sindsdien zijn ze steeds sterker geworden en Les Eres heeft nu een sterke reputatie op zowel de binnenlandse als de wereldwijde wijnmarkten. In 2001/2002 hebben ze 15.000 nieuwe wijnstokken geplant op terrassen in La Garranxa, een afgelegen en verlaten gehucht hoog boven Porrera. Met deze wijnstokken hebben ze hun tweede wijn Sentius kunnen produceren. In de afgelopen jaren hebben ze ook zorgvuldig druiven geselecteerd uit een andere wijngaard; de Carners, om een ​​of twee vaten Les Eres Especial dels Carners te produceren.

De wijngaarden zijn grofweg in twee zones verdeeld; de hooggelegen, koele wijngaarden rond Porrera en La Garranxa en de lager gelegen, hetere wijngaarden rond Bellmunt de Priorat: Les Eres ligt met uitzicht op het dorp Porrera en strekt zich uit tot bijna 3ha steile terrasvormige costers (hellingen) met 8.000 wijnstokken van cariñena en garnacha 93 jaar geleden geplant. La Garranxa is een verlaten gehucht 5 km boven Porrera, hier zijn er een klein aantal oude cariñena en hier hebben ze 15.000 wijnstokken van garnacha, syrah en cabernet sauvingnon geplant op nieuw aangelegde terrassen die een steile heuvel beklimmen die boven het gehucht uitkomen.

La Garranxa en Les Eres profiteren van de verkoelende effecten van de hoogte en het microklimaat van de steile bergen rondom het dorp. El Mollo, de hoogste top van Priorat, steekt uit boven de wijngaarden van la Garranxa.

Tros Nou ligt in de buurt van het dorp Bellmunt, de 3.800 wijnstokken werden 87 jaar geleden geplant, voornamelijk met harige grenache, de rest is cariñena. Dit is de enige wijngaard die relatief vlak is, het is ook onze heetste wijngaard en wordt altijd als eerste geoogst.

Els Carners werd pas 83 jaar geleden geplant met 1.500 wijnstokken van cariñena en garnacha en is een kleine, steile enclave in het bos boven Bellmunt. Bezaaid met olijfbomen, is het de bron van hun topwijn Les Eres Especial, en alleen dan in jaren waarin ze vinden dat de kwaliteit een speciale selectie verdient.

Alle drie de wijnen zijn gemaakt met één doel: wijnen met een unieke persoonlijkheid die hun oorsprong en terroir weerspiegelen.

De beperkingen van de wijnmakerij betekenen dat ze altijd klein zullen blijven, waardoor ze aandacht voor detail kunnen behouden. Joan Simó is betrokken bij elke operatie, van het snoeien en behandelen van de wijnstokken tot de oogst, de uitwerking, de veredeling, het bottelen, het etiketteren en uiteindelijk de verkoop. Van dag tot dag zijn zijn vingers echt ‘aan de pols’.

Naast een solide thuismarkt, vooral in de toprestaurants van Catalonië, worden onze wijnen nu over de hele wereld geëxporteerd naar onder meer Zwitserland, de VS, Canada, België, de Filippijnen, Denemarken, Oostenrijk en Duitsland.

Wijnen van Celler Joan Simó
Schrijf je in en ontvang als eerste onze aanbiedingen
Ontvang het laatste nieuws en mis niets van onze exclusieve kortingen