Ben jij ouder dan 18?
Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze webshop te bezoeken. Verifieer je leeftijd.
Sorry, je bent nog geen 18 jaar, daarom heb je (nog) geen toegang tot onze website.
Check  Exclusieve wijnen uit Priorat     Check  Gratis verzending vanaf € 125     Check  Per fles te bestellen

De Priorat keuken

Restaurants en lokale gerechten in Priorat

Minimaal twee keer per jaar bezoeken we de Priorat wijnregio om nieuwe wijnhuizen te ontdekken en om onze leveranciers te bezoeken, waarvan we de wijnen importeren voor Nederland. Ons Prioratwines team bezoekt de regio meestal in de maanden Maart en September (vaak als de oogst bezig is)

Naast het bezoeken van wijnhuizen vinden we het ook altijd leuk en leerzaam om dit te combineren met het bezoeken van restaurants die in dit wijngebied liggen. Verwacht geen fastfood ketens of takeaway restaurants in Priorat en zeker geen Italiaanse, Mexicaanse, Chinese of Griekse keuken. In dit deelgebied van Catalonië vind je voornamelijk de keuken die gebaseerd is op de lokale streekproducten en gerechten. 

Als je geïnteresseerd bent in lokale producten en gerechten uit deze unieke regio in Spanje, lees dan vooral verder in dit artikel. Verder vind je een overzicht van specifieke restaurants die wij aanbevelen. Wij houden ons altijd aanbevolen om nieuwe restaurants te bezoeken dus laat het ons zeker weten als we iets gemist hebben.

Arbequina olijfolie

Priorat is niet alleen bekend door zijn wijnen, maar maakt ook uitstekende olijfolie van de eerste persing. De meest aangeplante olijfsoort is de Arbequina, een kleine olijf met een hoge concentratie olie.

Een groot deel van de Arbequina-oogst wordt overigens elk jaar uitgevoerd naar Italië, waar hij de basis is voor de betere melanges die worden verkocht in heel de wereld. Ook in de Nieuwe Wereld wordt Arbequina beschouwd als de standaard voor hoge kwaliteit.

Dé ideale olijfolie voor dagelijks gebruik. Lekker over salades in een dressing, bij brood, om groenten of aardappels te bakken in de oven of over verse vruchten zoals mango, banaan, sinaasappel en meloen. Puur genieten!

De Marcona amandel

De Marcona is de meest bijzondere amandel ter wereld, ze wordt ook wel de “Queen Almond” genoemd. De Marcona groeit alleen aan de Spaanse mediterrane kust, van Málaga tot Tarragona. De Marcona amandel is van nature zoet en boterig van smaak. Deze amandel is korter, ronder, zachter en zoeter dan de Californische amandel en heeft ook geen bittertje. De amandelen worden geroosterd in olie en dan besprenkeld met zeezout. De Marcona amandel is heerlijk als begeleider van kaas en mag daarom niet ontbreken bij je kaasplank.

In Priorat vind je allerlei winkels die deze heerlijke amandel in al zijn vormen verkopen: gekarameliseerd, gedoopt in chocolade, gezouten...

Avellana de Reus

Avellana de Reus zijn hazelnoten die sinds de 13e eeuw in de provincie Tarragona worden geteeld. Deze noten worden altijd naar grootte ingedeeld en kunnen in de dop, gepeld en geroosterd worden verkocht.

Elke stap van de productie wordt zorgvuldig gecontroleerd om een gestandaardiseerd product van superieure kwaliteit te verkrijgen. Avellana de Reus zijn groter dan andere hazelnoten en zijn meestal van betere kwaliteit en bevatten aanzienlijke hoeveelheden vitamine E en gezonde vetzuren.

 

Arroz del Delta del Ebro

Arroz del Delta del Ebro is witte of bruine rijst met een uitstekende kwaliteit met soorten zoals Bahía, Tebre, Sénia, Fonsa, Bomba en Montsianell. Deze soorten variëren in eigenschappen; van Senia, die glad en romig is bij het koken, tot Bomba, die los en stevig is.

De teelt vindt plaats in het waterrijke gebied van de Ebro-delta, in de provincie Tarragona. Alle niveaus van de productie en het eindproduct zelf zijn strikt gereglementeerd. Arroz del Delta del Ebro wordt verpakt verkocht met een genummerd etiket dat kan worden getraceerd tot bij de producent en tot in detail het teeltgebied, wat de superieure kwaliteit van deze rijst garandeert.

Enkele andere producten en gerechten die je veel zult vinden in de Priorat:

Calçot de Valls - scheuten van witte ui;
Pata Negra ham;
Escudella is een klassieke Catalaanse soep;
Truita amb suc - Een unieke omelet die bestaat uit drie onderdelen: de jus, bestaande uit tomaten, knoflook, gemalen amandelen, bloem, paprikapoeder en peterselie; de eieromelet, gevuld met spinazie, bonen, of beide; en stukjes kabeljauw.
Allerlei soorten kazen zoals Manchego


Restaurants in Priorat

In onderstaande overzicht enkele van onze favoriete restaurants in Priorat.

Brichs Restaurant - Falset

Een modern restaurant met een mooi terras met een prachtig uitzicht over Falset omlijst door de Serra del Montsant. De inrichting is strak en licht en de keuken is gebaseerd op traditionele gerechten met een moderne omlijsting. De wijnkaart bestaat voornamelijk uit een mooie selectie aan Priorat en Montsant wijnen.

Adres: Carrer del Sindicat, 10 Falset
Bezoek de website

 

Restaurant La Cooperativa - Porrera

Mia en Litus runnen het restaurant La Cooperativa in Porrera dat een paar meter verder ligt dan het centrale pleintje waar de wijnhuizen van Vall Llach, Celler Joan Simó en Sangenis I Vaque gesitueerd zijn. Dit restaurant serveert gerechten zoals grootmoeder ze vroeger maakte, in de overtuiging dat maaltijden langzaam gekookt moeten worden en vooral dat de kwaliteit van de grondstoffen de sleutel is om een goed gerecht op tafel te zetten. Voor zover mogelijk gebruiken ze hun eigen geteelde groenten, en de olie is uitsluitend afkomstig van de oorsprongsbenaming Siurana (D.O.). Reserveren is een must.

Eeen uitgebreide wijnkaart met mooie Priorat wijnen

Adres: Street Unió, 7, 43739 Porrera

Brots - Poboleda

Brots is het Catalaans woord voor scheuten of knoppen. De naam eert alle jonge en minder jonge mensen die aan het project meewerken.

Een gastronomische verrassing gelegen in dit kleine dorp in de Priorat regio, genesteld tussen bergen en omgeven door wijngaarden. Hier, in deze rustige omgeving, ontdekte chef-kok Pieter Truyts, die werd opgeleid in sterrenrestaurants in zijn geboorteland België, Frankrijk en Spanje, de perfecte plek om "vanuit het hart te koken". Hij ontwikkelde een creatieve en zeer interessante keuken waarin de beste lokale producten tot hun recht komen, met een gave om ze te combineren om hun smaak te maximaliseren. Door de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding zit het er vaak vol. 

Adres: Nou 45, Poboleda, 43376, Spain
Bezoek de website

Amics Restaurant - Gratallops

"Amics" biedt een keuken op basis van lokale en seizoensgebonden producten van hoge kwaliteit. Een moderne gastronomie die geworteld is in de culinaire traditie van de Priorat met de persoonlijke toets van chef Marc Pi, een gepassioneerd liefhebber van de streek, zijn eten en zijn wijn.

Het restaurant "Amics" is gelegen in het bovenste gedeelte van wijnhuis Buil & Giné met een prachtig uitzicht over de wijngaarden. Het restaurant is elke dag vanaf de middag geopend en biedt ook de mogelijkheid om op vrijdag en zaterdag in het wijnhuis te dineren.

Adres: Carretera Gratallops-Vilella Baixa Km 11,5, 43737 Gratallops
Bezoek de website

Mater Terrae Restaurant (Terra Dominicata) - Escaladei

Mater Terrae is het restaurant van het prachtige hotel Terra Dominicata onder de gastronomische leiding van chef-kok Fran López. Het is gevestigd in de oude boerderij die deel uitmaakte van de olijf- en wijngaarden van de kartuizer monniken van het klooster Escaladei.

Bij Mater Terrae kunt u de Priorat ontdekken door middel van zijn keuken, een land van prachtige landschappen, met een rijkdom aan geschiedenis en cultuur, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Naast een prachtige selectie aan Priorat wijnen (ook oude jaargangen) kun je er ook een mooie selectie aan internationale wijnen vinden. Naast het restaurant is er ook een super mooi boutique hotel op de rand van Priorat en Montsant.

Adres: Carretera, T-702, Km 13, 43379 Escaladei, Tarragona
Bezoek de website

Enkele andere restaurants:


El Celler de l'Aspic - Falset
Carrer de Miquel Barceló, 31, 43730 Falset
Mooie selectie aan Priorat en internationale wijnen.
https://cellerdelaspic.com 

Restaurant Quinoa - Falset
Carrer de Miquel Barceló, 29, BAJO, 43730 Falset

Restaurant / Hotel Lotus Priorat - Falset
Carrer de Baix, 33, 43730 Falset
https://lotuspriorat.com

Mas Trucafort - Falset
Carretera de Bellmunt km 1,50 43730 Falset
http://mastrucafort.com

Restaurant El Cairat - Falset
Carrer Nou, 3, 43730 Falset
https://www.restaurantelcairat.com

Restaurant Hotel-Hostal Sport - Falset
C. de Miquel Barceló, 4, 6, 43730 Falset
https://www.hotelpriorat-hostalsport.com

Restaurant Cal Carlets - Porrera
Carrer de Secares, 5, 43739 Porrera

Celler Clos Figueras & Restaurant Les Figueres - Gratallops
Carrer de la Font, 38, 43737 Gratallops
https://www.closfigueras.info

Restaurant Cellers de Gratallops - Gratallops
Carrer del Piró, 32, 43737 Gratallops

Restaurant Siurana - Siurana
Carrer Major, s/n, 43362 Siurana
http://www.restaurantsiurana.com

Quatre Molins - One michelin star restaurant in Montsant
Carrer del Comte de Rius, 8, 43360 Cornudella de Montsant
https://quatremolins.com

Restaurant La Morera
Carrer de la Bassa, 10, 43361 La Morera de Montsant.

Al met al een mooi overzicht aan restaurants die in deze relatief kleine wijnregio te vinden zijn. Laat het ons zeker weten als je nog vragen hebt over de regio. We helpen je graag verder.

Wellicht ook interessant
De druivenrassen van de Priorat
De druivenrassen van de Priorat
De druivenrassen van de Priorat De glooiende geografie van het wijngebied Priorat is zeer typisch voor het gebied. In de Priorat worden veel wijngaarden bewerkt als costers (steile hellingen) en de...
Het geheim van Priorat: Llicorella?
Het geheim van Priorat: Llicorella?
Het geheim van Priorat: Llicorella? Welke wijnproducent je in Priorat ook vraagt naar het geheim van de immense kwaliteit van de wijnen van deze streek, je krijgt iedere keer hetzelfde antwoord: de...
Schrijf je in en ontvang als eerste onze aanbiedingen
Ontvang het laatste nieuws en mis niets van onze exclusieve kortingen